A Kőzetek Naplója

Kardfogú macskák, mamutborjak és barlangi medvék társaságában

A „Jégkorszak” vándorkiállítás Nyíregyházán

2021. június 22. - Fejes Valentin

A Magyar Természettudományi Múzeum immár tízéves vándorkiállítása, a Jégkorszak ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyére érkezett. A kutatókban már régóta érlelődött az ötlet megvalósítása. Hogy miért? Kérdésemre az egyik szakmai szervező, Gasparik Mihály válaszolt: „Egy – mert van hozzá sok szép és érdekes kiállítható tárgy a múzeum gyűjteményeiben. Kettő – mert Magyarország egyfajta tudományos nagyhatalomnak mondható a jégkorszaki kutatások és a jégkorszaki leletek szempontjából. Három – mert a múzeumban több kollégának is a jégkorszak a kutatási területe. Négy – mert divatos és közkedvelt téma lett a jégkorszak, és kissé, de csak látszólag paradox módon a jégkorszakkal együtt a globális felmelegedés is.”

jegkorszak_vandorkiallitas_fb.jpg

A tárlat a tavaly százötvenedik születésnapját betöltött Jósa András Múzeum termeiben kapott helyet. Megnyitója épp a magyar kultúra napjára esett, melyen Rémiás Tiboron (az intézmény igazgatója) kívül Ulrich Attila (a város kulturális alpolgármestere), valamint Fűköh Levente (egyetemi magántanár, biológus, paleontológus) mondott köszöntőt.

josa_andras_muzeum_frissmedia.jpg

A Jósa András Múzeum (fotó forrása: FrissMédia)

koszonto_a_kiallitas_megnyitojan_mate_janos.jpg

Többen is mondtak köszöntőt az ünnepélyes megnyitón (fénykép: Máté János)

Beszédjeiket követően az egybegyűltek izgatottan léptek be a szobákba. Elsőként néhány ragadozó csontvázát csodálhatták meg, például egy barlangi medvéét.

barlangi_medve_csontvaza_fejes_akos.JPG

A 2017-es esztendő ősmaradványának, egy barlangi medvének a csontváza (fotó: Fejes Ákos)

Az abszolút kedvencek minden bizonnyal a mamutborjú és a kardfogú macska másai lesznek, ugyanakkor igazi egzotikumként tarthatjuk számon a Dél-Amerikából származó, hatalmas övesállathoz tartozó páncélt, amit számos csontelemből, fáradságos munka árán állítottak össze a szakértők. Utóbbinak megvan a maga kalandos története, ennek részleteiről ide kattintva olvashatunk.

kardfogu_macska_01_fejes_akos.JPG

Kardfogú macska (fénykép: Fejes Ákos)

glyptodon_pancelja_02_fejes_akos.JPG

Az óriástatu méretes páncélja (fotó: Fejes Ákos)

A második, az előzőnél jóval tágasabb helyiségben többek között a szóban forgó periódus kialakulásának körülményeit ismerhetjük meg behatóbban, tulajdonképpen ez a terem a kiállítás kezdete. A kihelyezett táblákon olvasható információk és szemléltető videók mellett interaktív alkalmazások segítségével mélyíthetjük el a frissen szerzett vagy már eleve meglévő ismereteinket.

jegkorszak_kiallitas_masodik_terme_frissmedia.jpg

A második szobában (fénykép forrása: FrissMédia)

interaktiv_megafauna_04_glyptotherium_fejes_akos.JPG

Interaktív program az úgynevezett megafauna ismertebb tagjairól (fotó: Fejes Ákos)

A Jósa András Múzeum gyűjteményében fellelhető, a kiállítás anyagához szervesen kapcsolódó leletanyagot először mutatták be a nagyközönségnek.

josa-gyujtemeny_fejes_akos.JPG

Jégkorszaki állatok maradványai a múzeum gyűjteményéből (fénykép: Fejes Ákos)

Az elkövetkezendő hetekben a létesítmény munkatársai múzeumpedagógiai órák, családi napok, továbbá tárlatvezetések szervezésével kívánják közelebb hozni bolygónk íratlan múltjának eme izgalmas időszakát az érdeklődők számára. A Jégkorszak március 31-ig várja a látogatókat.

jegkorszak-kiallitas_poszter.jpg

A cikk eredetileg 2019. január 29-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

További olvasnivaló:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2216430518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása