A Kőzetek Naplója

Hivatalosan is elnevezték a valaha élt legnagyobb madarat

2021. május 21. - Fejes Valentin

A XIX. században tevékenykedő C. W. Andrews brit őslénykutató többek között az afrikai földrésszel szomszédos Madagaszkár őslényeit tanulmányozta. 1894-ben jókora csontok alapján írta le az elefántmadarak különösen nagyra nőtt tagját, mely utólag az Aepyornis titan nevet kapta. Ez a besorolás ugyanakkor nem mindegyik paleontológus véleményét tükrözte, így az eset évtizedek óta heves vitákat gerjesztett szakmai körökben. A Londoni Zoológiai Társaság munkatársai, Dr. James Hansford és Samuel Turvey professzor új kutatásukkal egyszer s mindenkorra pontot kívántak tenni a problémás ügy végére.

vorombe_fb.jpg

A vizsgálathoz több száz maradványt vettek alaposabban szemügyre, bőven találtak köztük különösen jó megtartásúakat is. Mint azt később, az anatómiai bélyegek összehasonlításával kikövetkeztették, a hatalmas tollas semmiképp sem tartozhatott az Aepyornisokhoz. Az átkeresztelésre a friss eredmények jegyében hamar sort kerítettek, a futómadarak kihalt rokonát immár Vorombe titanként találhatjuk majd meg. A bejelentést nemrég tették közzé a Royal Society Open Science folyóiratban.

vorombe_titan_csontjai_zoological_society_of_london.jpg

A Vorombe titan maradványai (fénykép: Zoological Society of London)

Minden idők legnagyobb madara lehetett, méreteivel könnyen lekörözhette közeli rokonait. Mintegy három méteres magasságból szemlélhette a körülötte zajló eseményeket, súlya akár a 800 kilogrammot is elérhette. Minden bizonnyal fontos szerepet tölthetett be a sziget ökoszisztémájában, a megemésztetlen magvak elpotyogtatásával elősegíthette a növények elterjedését. Lemurok, teknősök és vízilovak szomszédságában tengethette mindennapjait. Kihalásának idejével kapcsolatban nincs teljes egyetértés: míg egyesek úgy vélik, ez alig pár ezer éve következhetett be, addig mások szerint csak a XIII–XVII. század idején tűnhettek el végleg.

vorome_titan_jaime_chirinos.jpg

Így festhetett az elefántmadarak legnagyobbika (Jaime Chirinos illusztrációja)

A tudományos dolgozattal egyúttal rendet teremtettek az elefántmadarak családján belül, ugyanis a korábbi munkák eltérő végkifejleteikkel zűrzavaros helyzetet idéztek elő. Korszerű módszerekkel, például az úgynevezett gépi tanulás és a Bayes-féle osztályozás alkalmazásával állapították meg, hogy az Aepyornithidae csoportot összesen három nemzetség (az aktuálison kívül még az Aepyornis és a Mullerornis) négy, egymástól jól elkülöníthető faja képviselte.

A cikk eredetileg 2018. október 02-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2516421946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása