A Kőzetek Naplója

Pirájaszerű halak vadásztak a jura tengereiben

2021. május 22. - Fejes Valentin

A bajorországi Solnhofen lelőhelyét minden bizonnyal a többség által csak a legősibb madárként számontartott Archaeopteryx tette világszerte ismertté. Míg a tollas dinoszauruszok a szárazon vetették meg lábaikat, addig a környező vizekben a számos tekintetben a pirájákra emlékeztető halak lestek prédáikra.

piranhamesodon_fb.jpg

Az újonnan leírt fajt Dr. Martina Kölbl-Ebert, az eichstätti Jura-Museum kurátora és kollégái jelentették be a Current Biology szakmai folyóirat virtuális hasábjain. A mintegy 152 millió évvel ezelőtt élt Piranhamesodon pinnatomus kövületére a kutatócsoport vezetőjének férje, Martin Ebert lett figyelmes 2016-ban. Az őshal ugyan a tíz centiméteres hosszúságot sem érhette el, jó okkal retteghettek szomszédságában: erős állkapcsait elöl hegyes, hátrébb viszont háromszögletű, a szélein fűrészes fogak szegélyezték, melyek egyértelműen utalnak ragadozó létére.

piranhamesodon_pinnatomus_kovulete_dr_martina_kolbl-ebert.jpg

A Piranhamesodon pinnatomus fosszíliája a fogak kinagyított részletével (fénykép: Dr. Martina Kölbl-Ebert)

Megjelenése sokat árulhatott el vadászati módszereiről a tudósok számára. Oldalról lapított, diszkosz alakú testével alig különbözhetett a Pycnodontiformes rend más képviselőitől, ami nagy hasznára válhatott a becserkészés során. Valószínűleg nem tudták megkülönböztetni a békésebb természetű, általában kemény héjú állatokat ropogtató rokonaitól, így elég közel kerülhetett kiszemelt áldozataihoz, hogy aztán villámgyorsan lecsaphasson rájuk. „Olyan volt ez a felfedezés, mintha farkast találtunk volna a bárányok között.” – nyilatkozta Dr. Kölbl-Ebert.

piranhamesodon_pinnatomus_pecsics_tibor.jpg

Pecsics Tibor illusztrációja a pirájaszerű őshalról

iharkuti_pycnodontiformes-halak_pecsics_tibor.jpg

A Pycnodontiformes rend tagjaira idehaza ugyancsak rábukkantak (Pecsics Tibor illusztrációja)

Zsákmányaival mégsem végezhetett teljesen, csupán megkóstolhatta azokat – ezen elképzelést támaszthatja alá hét másik hal megkövesedett maradványa, melyek esetében mindössze az uszonyok sérültek meg. David Bellwood, a James Cook University munkatársa szerint ez a taktika manapság szintúgy megfigyelhető egyes húsevő pirájaféléknél.

a_piranhamesodon_aldozatai_dr_martina_kolbl-ebert.jpg

Néhány sérült uszony kinagyítva, mint a Piranhamesodon feltételezett életmódjának bizonyítékai (fotó: Dr. Martina Kölbl-Ebert)

A hasonlóságok ellenére a Piranhamesodon nem állt szoros rokonsági kapcsolatban a pirájákkal, azok közvetlen elődei jóval a dinoszauruszok uralmát követően, körülbelül 25 millió éve tűntek fel először bolygónkon.

A cikk eredetileg 2018. november 05-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Pecsics Tibor DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4116422720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása