A Kőzetek Naplója

Afrikából vándorolhatott új hazájába a négylábú bálna-előd

2021. május 26. - Fejes Valentin

A cetek evolúciója hihetetlennek tűnő, mégis igaz történet: a kisméretű, sokakat a rágcsálókra emlékeztető állatokból évmilliók leforgása alatt valódi óriások váltak. A téma a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend az emlősökkel foglalkozó őslénykutatók körében. Egyik legkorábbi képviselőjük szóra bírt kövületei újabb fejleményekkel szolgálhattak törzsfejlődésükkel kapcsolatban.

peregocetus_fb.jpg

A Current Biology által nemrég publikált tanulmányt a Dr. Olivier Lambert vezette nemzetközi csapat jegyzi. A Peregocetus pacificus megkövesedett maradványai Peru déli partvidékéről kerültek elő még 2011-ben. Hasonló teremtmények fosszíliáival ezt megelőzően jobbára Ázsiában, pontosabban Pakisztánban és Indiában találkoztak, így a lelet különösen nagy jelentőségűnek számít.

peregocetus_pacificus_csontvaz-rekonstrukcio_dr_olivier_lambert_tarsai.jpg

A Peregocetus pacificus csontvázának rekonstrukciója (az ábra forrása: Dr. Olivier Lambert & társai)

A bálnák elődje a középső eocén idején, hozzávetőlegesen 43 millió évvel ezelőtt élhetett. Minden bizonnyal félvízi életmódot folytathatott – pataszerű képződményekben végződő ujjai között úszóhártya feszülhetett, farkának csigolyái pedig a vidrákéra vagy a hódokéra hasonlítanak. A körülbelül négy méter hosszú ragadozó étlapján különféle halak szerepelhettek.

peregocetus_pacificus_alberto_gennari.jpg

Így festhetett a Peregocetus pacificus (Alberto Gennari illusztrációja)

A felfedezés megerősíteni látszik a paleontológusok azon feltevését, miszerint a cetek ősei Afrika nyugati feléről kiindulva, az Atlanti-óceánt átszelve vethették meg lábukat a dél-amerikai kontinens földjén, majd onnan később észak felé vándoroltak. Mint azt a szakértők elmondták, a két földrész között akkoriban csak feleakkora lehetett a távolság, mint manapság.

A cikk eredetileg 2019. április 10-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4216423154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása