A Kőzetek Naplója

Kistermetű ragadozó élt a jura óriásainak árnyékában

2021. június 01. - Fejes Valentin

Miközben Jimbo, a Supersaurus megkövesedett maradványait tárták fel 2001-ben Wyoming állam területén, az ásatás résztvevői váratlan felfedezést tettek: a hozzávetőlegesen 150 millió éves (a késő jura idejéből származó), a világhírű Morrison-formációhoz tartozó kőzetrétegekben kisebb kövületeket találtak a jókora növényevő fosszíliái mellett. Eleinte úgy gondolták, hogy egy pteroszaurusszal (vagyis repülő őshüllővel) lesz dolguk, ám mint utóbb kiderült, ezúttal egészen másról volt szó.

hesperornithoides_fb.jpg

Scott Hartman, a University of Wisconsin-Madison munkatársa kollégáival karöltve állította össze az esetről készített tanulmányt, amit a napokban publikált a PeerJ folyóirat. A szakértők közös munkájukban egy korábban ismeretlen, kistermetű ragadozó dinoszauruszról számoltak be, melynek a Hesperornithoides miessleri nevet adták. A jelképes keresztelővel a lelőhelyet birtokló Miessler família tagjainak kedvében szerettek volna járni.

a_2001-es_asatas_wyoming_dinosaur_center.jpg

Zajlik a munka az ásatáson (fénykép: Wyoming Dinosaur Center)

hesperornithoides-fossziliak_01_scott_hartman_tarsai.png

hesperornithoides-fossziliak_02_scott_hartman_tarsai.png

A Hesperornithoides kövületei (fotó és ábra: Scott Hartman & társai)

Mivel efféle meglepetéssel a tudósok egyáltalán nem számoltak, így akaratlanul ugyan, de ásójukkal kárt tettek a koponya elülső részében. A kutatók elmondása alapján a csontváz körülbelül negyvennégy százaléka került elő. Bár a paleontológusok a Troodontidae család korai képviselőjeként írták le az állatot, néhányan kételkednek ebben a rendszertani besorolásban.

hesperornithoides_csontvaz-rekonstrukcio_scott_hartman.jpg

Scott Hartman csontváz-rekonstrukciója

A Hesperornithoides orrától a farka végéig legfeljebb az egyméteres hosszúságot érhette el, valószínűleg kisebb gerinceseket (például hüllőket, emlősöket) zsákmányolhatott. Életterét igazi óriásokkal osztotta meg: többek között a gigantikus Brachiosaurus, a félelmetes Allosaurus, valamint a hátán lemezeket viselő Stegosaurus tengette mindennapjait szomszédságában.

hesperornithoides_miessleri_gabriel_ugueto.jpg

Két Hesperornithoides vadászik a sűrű aljnövényzetben (Gabriel Ugueto illusztrációja)

A kissé szerény leletanyagot Thermopolis városában, a Wyoming Dinosaur Center kiállítótermében tették közszemlére. A tudományos dolgozat vezető szerzője honlapján külön bejegyzésben válaszolt az esetlegesen felmerülő kérdésekre.

A cikk eredetileg 2019. július 15-én jelent meg.

A szöveg forrásai:

Gabriel Ugueto online galériája

_png_fejezetek_a_kozetek_naplojabol_tamogato_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr7116424260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása