A Kőzetek Naplója

Robbantás tárta fel a hatalmas ragadozó dinoszaurusz maradványait

2021. június 02. - Fejes Valentin

Olaszországban, az Alpok lábainál találták meg az első nagyméretű húsevő dinoszaurusz megkövesedett maradványait. A kisebb szenzációval felérő felfedezés részleteiről a PeerJ által publikált tanulmányban számoltak be.

saltriovenator_fb.jpg

A Saltriovenator zanellai kövületei szokatlan módon, egy márványbányánál végzett robbantás következtében kerültek felszínre a Varese megyebeli Saltrio térségéből, Milánó városától mintegy 80 kilométerre északra. Az első fosszíliákra Angelo Zanella bukkant rá még 1996-ban, később viszont paleontológusok folytatták tovább a gyűjtést a helyszínen. A leletanyag mára 132 csontot számlál.

vizsgaljak_a_maradvanyokat_gabriele_bindellini.jpg

Dr. Cristiano Dal Sasso (balra), Dr. Simone Maganuco (középen) és Dr. Andrea Cau (jobbra) vizsgálják a fosszíliákat (fénykép: Gabriele Bindellini)

saltriovenator_kovuletek_es_rekonstrukcio_dr_cristiano_dal_sasso_tarsai.png

A Saltriovenator kövületei és a csontváz rekonstrukciója (fotó: Dr. Cristiano Dal Sasso & társai)

A ragadozó őslény hozzávetőlegesen 198 millió évvel ezelőtt, a kora jura alatt élt. A tudományos dolgozatban leírt egyed orrától a farka végéig 7,5 méter lehetett, ám a szakértők elmondása alapján nem volt teljesen kifejlett, így a felnőtt példányok ennél valamivel nagyobbra nőhettek.

saltriovenator_02_lucas_atwell.jpg

Lucas Attwell illusztrációja a hatalmas húsevőről

A Ceratosauria rend kezdetleges képviselőjének teteme a tenger aljára süllyedve konzerválódott. Bizonyos maradványokon harapásnyomokat vettek észre – a paleontológusok elmondása szerint különböző gerinctelenek csupaszíthatták le a csontokról a húst.

A cikk eredetileg 2019. augusztus 04-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Lucas Attwell DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1916424280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása