A Kőzetek Naplója

Gyík volt a négyszárnyú dinoszaurusz utolsó vacsorája

2021. június 03. - Fejes Valentin

Paleontológusok egy csoportja a Microraptor zhaoianus közel teljes csontvázát tárta fel Kína északkeleti részén, Liaoning tartomány területén. A kiváló megtartású kövületet a kora kréta idejéből származó, hozzávetőlegesen 120 millió éves kőzetrétegek rejtették magukban.

microraptor_2019_fb.jpg

Bár a párját ritkító fosszíliára még 2005-ben találtak rá, a kutatók csak az elmúlt időszakban kerítettek sort annak tüzetesebb tanulmányozására. Jingmai O’Connor professzor (Chinese Academy of Sciences) csapatával váratlan felfedezést tett: a gyomor tájékán egy kisebb gyíkocska megkövesedett maradványaira bukkantak.

microraptor_kovulete_jingmai_o_connor_tarsai.jpg

A négyszárnyú dinoszaurusz párját ritkító kövülete (fénykép forrása: Jingmai O’Connor & társai)

Mint utóbb kiderült, a kicsiny hüllő korábban ismeretlen fajnak számított. Az őslényt az Indrasaurus wangi néven írták le – Indrát, a hindu mitológia istenségét állítólag egy sárkány kebelezte be. A Microraptor a fejénél fogva, egészben nyelte le áldozatát, ezzel napjaink ragadozó madaraira emlékeztethet bennünket.

microraptor_zsakmanyaval_doyle_trankina.jpg

Microraptor zsákmányával (Doyle Trankina illusztrációja)

A galambnál alig nagyobb húsevő dinoszaurusz mind a négy végtagján hosszú tollakat viselt, melyek segítségével képes lehetett vitorlázni a fák ágai között. A korábban elvégzett vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy az állat nem volt különösebben válogatós: a leletek tanúbizonysága szerint kisebb emlősöket, madarakat és halakat egyaránt zsákmányul ejthetett.

Az esetről összeállított tudományos dolgozatot a Current Biology tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. augusztus 19-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4816424326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása