A Kőzetek Naplója

Szokatlanul hosszúra nőtt az ősmadár egyik lábujja

2021. június 04. - Fejes Valentin

Bár a paleontológusok évtizedek óta tanulmányozzák tüzetesebben a mianmari Hukawng-völgyből előkerült borostyánokat, azok a mai napig szolgálhatnak váratlan meglepetésekkel számukra. Legutóbb például egy ősi madár jobb lábára bukkantak az egyikben, ami azonnal felkeltette a tudósok érdeklődését.

elektorornis_fb.jpg

A szakértők előbb mikro-komputertomográfiás felvételeket készítettek a leletről, majd számítógépen háromdimenziós másolatokat készítettek a megkövesedett gyantába börtönzött maradványról. Az Elektorornis chenguangi harmadik lábujja a többihez képest szokatlanul hosszú, majd’ egy centis volt – a vizsgálatok során összehasonlító elemzéseket is végeztek, melyek végén kiderült, hogy sem a kihalt, sem pedig a jelenleg élő madarak körében nem találtak ehhez foghatóra példát.

elektorornis_chenguangi_laba_dr_lita_hszing_tarsai.jpg

Jól látszik az ősmadár szokatlanul hosszú lábujja (fénykép forrása: Dr. Lita Hszing & társai)

A verebeknél valamivel kisebb termetű őslényt az Enantiornithes alosztály képviselőjeként tartják számon. A kréta időszakban, hozzávetőlegesen 99 millió évvel ezelőtt élt, minden bizonnyal a fák ágai között érezhette otthon magát. Meghosszabbodott lábujját a bizarr véznaujjú makihoz (Daubentonia madagascariensis) hasonlóan használhatta: a madagaszkári főemlős ennek segítségével kotorja ki a korhadó fák kérge alól a rovarokat és a lárvákat.

elektorornis_chenguangi_csungta_csang.jpg

Az Elektorornis chenguangi a véznaujjú makihoz hasonlóan használhatta meghosszabbodott lábujját (illusztráció: Csungta Csang)

A kutatás részleteiről bővebben a Current Biology szakmai folyóirat által közzétett tanulmányban olvashatunk.

A cikk eredetileg 2019. augusztus 14-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6816424780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása