A Kőzetek Naplója

Bizarr ízeltlábú volt az első csáprágós

2021. június 08. - Fejes Valentin

Cédric Aria kollégája, Jean-Bernard Caron társaságában a különös Mollisonia plenovenatrix negyvenkilenc kiváló megtartású fosszíliáját tanulmányozta tüzetesebben az elmúlt időszakban. Vizsgálatuk döbbenetes eredményekkel zárult, az esetről összeállított közös munkájukat a Nature publikálta.

mollisonia_fb.jpg

A fura teremtmény korábban sem volt ismeretlen a szakértők számára, hiszen az első példányokat Charles Doolittle Walcott fedezte fel közel száz éve. 2012-ben, a brit kolumbiai Kootenay Nemzeti Park területén, Marble Canyon térségében azonban olyan kövületek kerültek elő a fajtól, melyeken tisztán kivehetők a test lágy részeinek lenyomatai is. A körülbelül 480 millió éves, a középső kambrium idejéből származó maradványokat alaposabban szemügyre véve végre el tudták helyezni az állatot az élet terebélyes családfáján – mivel a bizarr ízeltlábú csáprágókkal rendelkezett, így a tudósok immár a Chelicerata altörzs legősibb képviselőjeként tartják számon.

mollisonia_plenovenatrix_kovulete_jean-bernard_caron.jpg

Egy Mollisonia plenovenatrix fosszíliája felülnézetből (fénykép: Jean-Bernard Caron)

A pókok és skorpiók távoli rokona korának félelmetes ragadozója lehetett. Három pár járólábán haladt előre a tenger aljzatán, környezetét a rákokéra emlékeztető, hatalmas szemeivel fürkészte. Mivel csak 2,5 centiméteresre nőtt meg, ő sem érezhette magát teljes biztonságban: fejpáncéljával, valamint a szelvényezett testén meredező tüskékkel háríthatta el a nála nagyobb húsevők támadásait.

mollisonia_plenovenatrix_joanna_liang.jpg

Így nézhetett ki élőben a Mollisonia plenovenatrix (Joanna Liang illusztrációja)

A Royal Ontario Museum két munkatársának véleménye szerint a csáprágósok elődei valószínűleg a mintegy 540 millió éve bekövetkezett kambriumi robbanás során bukkanhattak fel.

A cikk eredetileg 2020. január 03-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8416425100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása