A Kőzetek Naplója

Hosszúnyakú dinoszaurusz maradványaira bukkantak Ecuadorban

2021. június 09. - Fejes Valentin

Első alkalommal kerültek elő hosszúnyakú dinoszaurusz kövületei Ecuador területéről. A párját ritkító felfedezésről a Cretaceous Research által közzétett tanulmányban olvashatunk.

yamanasaurus_fb.jpg

A Yamanasaurus lojaensis megkövesedett maradványaira az ország déli részén elterülő Loja tartományban bukkant rá egy helyi földműves. A fosszíliákat az úgynevezett Río Playas-formációhoz tartozó, nagyjából 85 millió éves, a felső krétából származó kőzetek rejtették magukban. A szegényes leletanyagot (ami többek között néhány csigolyát, valamint végtagcsontok töredékeit tartalmazza) Sebastián Apesteguía őslénykutató kezdte tüzetesebben vizsgálni 2018 augusztusában.

yamanasaurus_csontvazanak_rekonstrukcioja_sebastian_apesteguia_tarsai.jpg

Az ecuadori hosszúnyakú dinoszaurusz csontvázának rekonstrukciója (kép forrása: Sebastián Apesteguía & társai)

A tudósok becslése szerint az állat hossza nem haladhatta meg a hat métert. A bolygónkon valaha élt leghatalmasabb szárazföldi teremtmények, a titanoszauruszok képviselője volt, közeli rokonságban állt az Argentínából, illetve Uruguay földjéről ismert Neuquensaurus australisszal. Rokonaihoz hasonlóan kisebb-nagyobb csontlemezek (idegen nevükön: oszteodermák) ágyazódhattak bőrébe, melyek hatékony védelmet nyújthattak a ragadozók támadásaival szemben.

yamanasaurus_lojaensis_jorge_antonio_gonzalez.jpg

Jorge Antonio González illusztrációja a Yamanasaurusról

A paleontológusok reménykednek abban, hogy sok hasonló hírről számolhatnak majd be a közeljövőben, ám a kövületekkel folytatott feketekereskedelem alaposan megnehezíti a munkájukat.

A cikk eredetileg 2020. január 15-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrása:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1016425162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása