A Kőzetek Naplója

Kiderült, mi volt a páncélos dinoszaurusz utolsó vacsorája

2021. június 16. - Fejes Valentin

2011 márciusában az észak-albertai Fort McMurray közelében található Suncor Millennium Mine nehézgépkezelője, Shawn Funk váratlan meglepetésre bukkant munka közben: a Borealopelta markmitchelli különösen jó megtartású fosszíliájára. A kora kréta alatt, körülbelül 110 millió évvel ezelőtt élt páncélos dinoszaurusz kivételes kövülete időről időre újabb szenzációs felfedezéssel örvendezteti meg a földtörténeti múlt kutatóit.

borealopelta_2020_fb.jpg

A Caleb M. Brown (a Royal Tyrrell Museum paleontológusa) és David R. Greenwood (a Brandon University biológusa) vezette csapat azt szerette volna kideríteni, hogy mit evett utoljára ez a kicsivel több, mint egy tonnás őslény. Mint utóbb kiderült, a Borealopelta eléggé válogatós volt – étlapján leggyakrabban a harasztok levelei szerepeltek, ritkábban gallyakat, valamint növényi szárakat fogyasztott. A lenyelt táplálékot úgynevezett gasztrolitek (magyarul gyomorkövek) segítségével őrölte meg még alaposabban.

novenyi_maradvanyok_caleb_m_brown_tarsai.jpg

Növényi maradványok a páncélos dinó gyomrának tájékáról (fénykép forrása: Caleb M. Brown & társai)

A párját ritkító leletanyag (pontosabban a fennmaradt pollenek és spórák) a néhai környezetről ugyancsak árulkodott: a harasztokon kívül a vidéken valaha mohák, korpafüvek, különböző fenyőfélék, illetve korai virágos növények zöldelltek. A kisebb, elszenesedett darabkák erdőtűzről tanúskodnak, tehát a Borealopelta az efféle katasztrófákat követően előszeretettel falatozhatott a friss hajtásokból. Akárcsak napjaink elefántjai, viselkedésük révén ezek a dinoszauruszok is átalakíthatták környezetüket, így kulcsfontosságú szerepet tölthettek be az egykori ökoszisztémában.

borealopelta_eszik_julius_csotonyi.jpg

Egy Borealopelta csillapítja étvágyát (Julius Csotonyi illusztrációja)

Az esetről összeállított tanulmányt a Royal Society Open Science publikálta.

A cikk eredetileg 2020. július 10-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Julius Csotonyi online galériája

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2816426316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása