A Kőzetek Naplója

Egy korai óriás dinoszaurusz maradványait fedezték fel Svájcban

2021. június 19. - Fejes Valentin

A Földünkön valaha élt legnagyobb szárazföldi teremtmények korábban ismeretlen, kezdetleges képviselőjének kövületeire bukkantak Svájc északi részén – számolt be róla a Swiss Journal of Geosciences a közelmúltban.

korai_orias_fb.jpg

A Schleitheimia schutzi megkövesedett maradványait Schaffhausen kanton területén tárták fel, a kissé szegényes leletanyagot Oliver W. M. Rauhut professzor, a müncheni Lajos–Miksa Egyetem munkatársa tanulmányozta tüzetesebben kollégái társaságában. A fosszíliákról a paleontológusok eleinte úgy gondolták, hogy azok a valaha széles körben elterjedt Plateosaurus egyik különösen nagyra nőtt példányához tartoznak, ám a későbbi átfogóbb vizsgálatok rávilágítottak tévedésükre.

a_schleitheimia_schutzi_nyakcsigolyai_oliver_w_m_rauhut_tarsai.jpg

A Schleitheimia schutzi néhány nyakcsigolyája (fénykép forrása: Oliver W. M. Rauhut & társai)

Bár a Schleitheimiat a Sauropodomorpha alrend korai tagjaként tartják számon, orrától a farka végéig a 9–10 méteres hosszúságot érhette el. A robosztus növényevő a nála könnyebb testfelépítésű rokonaival ellentétben mind a négy lábán mozoghatott. Hozzávetőlegesen 210 millió éve, a késő triász idején tengethette mindennapjait.

schleitheimia_plateosaurus_beat_scheffold.jpg

Egy Plateosaurus a háttérből figyeli a szomját oltani igyekvő Schleitheimiat (Beat Scheffold illusztrációja)

Az őslénykutatók elmondása alapján a Schleitheimia három másik szauropodomorfával osztotta meg életterét. A nemrég elvégzett filogenetikai analízisek eredményei alapján a később gigantikus méreteket elérő dinoszauruszok törzsfejlődésére nem gyakorolhatott számottevőbb hatást a triász és jura határán bekövetkezett kihalási hullám, ugyanakkor a katasztrofális esemény lecsippentett néhány ágat e prehisztorikus óriások terebélyes családfájáról.

A cikk eredetileg 2020. augusztus 24-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1216427192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása