A Kőzetek Naplója

Szárnyszerű uszonyaival szelte a habokat a különös őscápa

2021. augusztus 19. - Fejes Valentin

Mexikó északkeleti térségében, Új-León szövetségi állam területén található Vallecillo. A nevezetes lelőhelyen eddig feltárt, különféle ammoniteszektől, csontos halaktól, illetve tengeri őshüllőktől származó páratlan kövületek a késő kréta óceánjainak rég letűnt világába engednek bepillantást, egyúttal váratlan meglepetésekkel szolgálhatnak a szakérők számára. Egy ritkaságszámba menő fosszília aggályos természetéből kifolyólag most üröm is jócskán keveredett a paleontológusok örömébe.

sascapa_fb.jpg

Hatalmas mészkőtömb börtönözte be az Aquilolamna milarcae hozzávetőlegesen 93 millió éves teljes csontvázát, amire helyi bányászok bukkantak rá még 2012-ben. Jókora, szárnyszerű mellúszóinak fesztávolsága kis híján eléri a két métert, aszimmetrikus farokúszója viszont egyértelműen arról tanúskodik, hogy a cápák közé tartozott. Az őslénykutatók a heringcápa-alakúak rendjén (Lamniformes) belül a frissen létrehozott Aquilolamnidae családba sorolták a kihalt állatot, legközelebbi rokona talán a rejtélyes, kizárólag a fogai alapján ismert Cretomanta lehet.

aquilolamna_csontvaza_wolfgang_stinnesbeck.jpg

Az Aquilolamna csontváza (Wolfgang Stinnesbeck fényképe)

E különös őscápa szokatlan megjelenésével valamelyest ugyan tényleg emlékeztethet bennünket az ördögrájákra, előttük legalább harminc millió évvel korábban szelte a habokat, ezért az úgynevezett konvergens evolúció jelenségének újabb példájáról beszélhetünk. Valószínűleg az övékéhez hasonló életmódot folytathatott, vagyis lassú tempóban úszva, a száját szélesre tátva tömegével nyelhette el a táplálékául szolgáló apróbb élőlényeket.

aquilolamna_milarcae_oscar_sanisidro.jpg

Három Aquilolamna (Oscar Sanisidro illusztrációja)

Bár számos honlap hozta le a fantasztikus felfedezés hírét, a mögötte megbúvó kétes üzelmekről egyedül az esetről összeállított tanulmányt publikáló Science adott bővebb tájékoztatást. A lelet állítólag Mauricio Fernández Garza kollekciójának részét képezi, azonban a kövületekkel való kereskedelem 1986 óta szigorúan tilos az országban. A befolyásos üzletember és politikus hírében álló magángyűjtő a vádak hallatán persze rögtön próbálta kivágni magát szorult helyzetből: mint elmondta, ő csak a fosszíliákat rejtő kőzetre tett szert annak idején, így tevékenysége nem törvénybe ütköző.

mauricio_fernandez_garza_raul_palacios.jpg

Íme Mauricio Fernández Garza, kezében a címlapsztorival (Raúl Palacios fotója)

Az indulatok sajnos azóta sem csillapodtak. A csontvázat az újonnan épülő La Milarca Museum egyik termében szerették volna kiállítani, melynek ünnepélyes megnyitását eredetileg 2020 végére tervezték, ám a világszerte tomboló koronavírus-járvány miatt bizonytalan ideig elhúzódnak a munkálatok.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6216662936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása