A Kőzetek Naplója

Varázslatos utazás a dinoszauruszok királyságába

DOKUMUSTRA – „Prehisztorikus bolyó”, első évad

2022. július 04. - Fejes Valentin

Derült égből villámcsapás: körülbelül így ért az a pár hete tett váratlan bejelentés, miszerint hamarosan vadonatúj, főképp dinoszauruszokkal foglalkozó sorozat érkezik az Apple TV+ kínálatába. Nézzük csak a közreműködők listáját! Sir David Attenborough, Hans Zimmer, Darren Naish – micsoda nevek! És mennyire látványos, sokat ígérő előzetest kaptunk! De ne ítélkezzünk elhamarkodottan, pusztán a hirtelenjében szerzett benyomásainkra hagyatkozva... Lássuk, milyenre sikeredett a végeredmény!

_fb_prehisztorikus_bolygo_elso_evad.jpg

Lovaggá ütött természettudósunk a narrátor bőrébe bújva kalauzol minket, páratlan időutazásunk során a 66 millió évvel ezelőtti Föld lakóinak mindennapjaiba nyerhetünk röpke bepillantást. Barangolunk majd a növényektől gazdagon tenyésző buja erdőségekben, alámerülünk a homokos partokat nyaldosó sekély vizekbe, a tikkasztó hőség uralta végtelen homoktengereket a fagyos sarkvidékek hómezői váltják. A hatalmas népszerűségnek örvendő őskori sztárok mellett a kevésbé ismert fajoknak szintén helyet szorítottak. Üdítő kivétel volt például, mikor a fura alvarezszauruszok táborát erősítő Mononykust láthattam viszont a tévénk képernyőjén.

mosasaurus_apple_tv.jpg

Mosasaurus veszi igénybe a halszalon szépítő szolgáltatásait (kép forrása: Apple TV+)

hatzegopteryx_apple_tv.jpg

Hatzegopteryx sütteti szárnyait a lemenő nap fényében (kép forrása: Apple TV+)

Kivételes módon, a mély gyökereket eresztett közvélekedéssel szemben a földtörténeti középkor királyait, illetve kortársaikat hús-vér teremtményekként, nem pedig folyamatosan acsargó, vérszomjas szörnyszülöttekként mutatják be a nagyközönségnek: az őslények életéhez éppúgy hozzátartozott a fennmaradásért vívott állandó küzdelem, a gondtalan semmittevés vagy a játékos tanulás, mint a manapság élő állatok esetében. A barátságtalan körülményekkel dacoló hadroszauruszok kitartóan haladnak a megváltást jelentő úti céljuk felé. A híres-hírhedt Tyrannosaurus rexhez közel álló Tarbosaurusok lustán heverésznek a tűző napon. Három csintalan Therizinosaurus-kölyök arra próbál rájönni, miként juthatnának hozzá az édes illatával már messziről csalogató mézhez.

edmontosaurus_apple_tv.jpg

Edmontosaurus-mama igyekszik segíteni bajba jutott csemetéjén (kép forrása: Apple TV+)

t_rexek_apple_tv.jpg

Üdvözlőpuszi T. rex-módra (kép forrása: Apple TV+)

Jócskán teret engedtek a tudományos alapokon nyugvó spekulációknak is. A Velociraptorok meredek sziklafalakon egyensúlyozva vetik rá magukat áldozataikra. A tintahalak távoli rokonai, a feltekeredett házú ammoniteszek pazar fényjátékot rendeznek nyúlfarknyi ittlétük utolsó éjszakáján. A bizarr Carnotaurus nevetségesen apró mellső lábaival hadonászva heves násztáncot lejt annak reményében, hogy ezzel elnyerheti kiszemeltje kegyét. E szokatlan jelenetek láttán jó okkal merül fel rögtön a kérdés a témában járatlanok fejében: „Vajon mennyi valóságalapja van az előbb történteknek?”. Itt jönnek képbe azok a (viszonylag) friss felfedezéseket felvonultató videók, melyek az érdeklődés felkeltésére tökéletesen alkalmasak, ám rövidségükből fakadóan édeskevésnek bizonyulnak kíváncsiságunk maradéktalan kielégítéséhez.

carnotaurus_apple_tv.jpg

Tettre kész Carnotaurus (kép forrása: Apple TV+)

harcolo_dreadnoughtusok_apple_tv.jpg

Titánok harca – két Dreadnoughtus-bika csap össze egymással (kép forrása: Apple TV+)

Rengeteg élménnyel gazdagodhatnak a nézők, s ebben nem csupán a káprázatos látványvilág játszik kiemelkedő szerepet. Az aláfestő zenék remekül teremtik meg a helyzethez illő hangulatot – míg a tojásaikból frissen kikelt pteroszaurusz-fiókák első nagyobb próbatételénél szinte harapni lehet a feszültséget, addig a virágba borult, máskülönben kietlen sivatagi tájban gyönyörködve csodálat ébred bennünk. Egyedül az epizódok hosszát illetően emelnék némi kifogást: az események gyorsan követik egymást, sajnos hamar továbbállunk az adott helyszínekről, ezért roppant kevésnek érezhetjük a részenként negyven perces műsoridőt.

pteroszauruszok_apple_tv.jpg

Ugrani vagy maradni, ez itt a kérdés (kép forrása: Apple TV+)

triceratops-kolyok_apple_tv.jpg

Felfedező kedvű Triceratops-bébi (kép forrása: Apple TV+)

A Prehisztorikus bolygó stábjának tagjai alaposan feladták a leckét a jövendő alkotóinak, olyan magasra emelve a lécet, amit hihetetlenül nehéz lesz átugrani. Ha összeházasítjuk a naprakész szakmai tudást az ügyünk iránti őszinte elköteleződéssel, valamint a modern technológia nyújtotta lehetőségeink teljes kiaknázásával, abból kizárólag fantasztikus dolgok sülhetnek ki – tessék hát példát venni róluk!

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8817871701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2022.07.06. 01:39:40

Már hetek óta elérhető.
Egyébként nagyon jó, érdemes megnézni.
Felnőtt és gyerek számára is élvezetes.

Fejes Valentin 2022.07.06. 01:42:00

@AlexAston: Szerintem se hagyja ki senki! És hogy a kérdésedre válaszoljak: szerintem kiírja a rendszer, hogy a hozzászólások kizárólag előzetes moderáció után jelenhetnek meg.
süti beállítások módosítása