A Kőzetek Naplója

Ősmadár fiókájának maradványait rejtette magában a borostyán

2021. május 10. - Fejes Valentin

A Mianmar északi részén elterülő Hukawng-völgy világunk egyik leggazdagabb borostyán-lelőhelye, csak 2015-ben legalább tíz tonnányi került napvilágra ezekből a fosszíliákból. Értékük szinte felbecsülhetetlen, hiszen sokszor olyan életképeket őriznek meg az utókor számára, amikről más kövületek nem tudnának mesélni – jó példa lehet erre a vámpírhangyaként elhíresült Linguamyrmex vladi, melynek dolgozói speciális szájszervükkel szívhatták ki áldozataik testnedveit.

borostyan_enantiornithesz_fb.jpg

A Lita Hszing (China University of Geosciences, Peking) vezette csapat a napokban újabb szenzációs felfedezésről tett bejelentést a Science Bulletin hasábjain: egy kivételes állapotában fennmaradt ősmadár-fióka maradványát találták meg a burmitok egyikében.

borostyanba_zart_enantiornithesz_01_ryan_c_mckellar_royal_saskatchewan_museum.jpg

Az újonnan leírt, megkövesedett gyantába zárt fióka teteme (fotó: Ryan C. McKellar & Royal Saskatchewan Museum)

A valamivel több, mint hat centiméter hosszú egyed meglehetősen fiatalon távozott a világból, az őslénykutatók egy teljesen ki nem fejlett példány konzerválódott tetemére bukkantak. A tudósok ezt megelőzően találkoztak szebb megtartású leletekkel, ám a maga nemében ez is egyedülálló, mivel a csontváz számos része (így például a csaknem teljes gerincoszlop, a medence, a szárnyak és lábak) jól kivehető, ráadásul a csiszolás technikájának köszönhetően a későbbiekben alaposabban szemügyre tudják majd venni a mellüregben és a koponyában fennmaradt lágy részeket. Tollazatát szinte magabiztosan állapították meg: mint kiderült, testén dió- és gesztenyebarna színű mintázatok válthatták egymást.

borostyanba_zart_enantiornithesz_02_ryan_c_mckellar_royal_saskatchewan_museum.jpg

Kinagyított részlet a test megőrződött lágy részeiről (fénykép: Ryan C. McKellar & Royal Saskatchewan Museum)

A fiókát mintegy 99 millió évvel ezelőtt érte utol a végzete, ennek pontosabb körülményeiről jelenleg csak találgatnak. George Poinar (Oregon State University, Corvallis) meg van győződve afelől, hogy a fészkében pihenő apróság nyugalmát egy ragadozó zavarhatta meg, és a félresikerült támadás következtében kerülhetett később szerencsétlen az enyves masszába. Erre szolgálhatnak bizonyítékul a gyantába ragadt növényi maradványok és a csótányok jelenléte – míg előbbiek részben a fészket alkothatták, addig utóbbiak élősködhettek a kis tollasokon, ahogy azt néhány fajuk a mai napig teszi.

borostyanba_zart_enantiornithesz_csoung_csung_tat.jpg

Talán ilyen módon végezte be sorsát a kicsiny ősmadár (Csöung Csung Tat illusztrációja)

A borostyán legfigyelemreméltóbb zárványaként fennmaradt példány az úgynevezett enantiornitheszek táborát erősíti, melyek bár a madarak közé tartoznak, leszármazottak nélkül tűntek le az élet nagy színpadáról. Ugyan szárnyaikon már megtalálhatóak az aktív repüléshez nélkülözhetetlen evezőtollak, fogakkal szegélyezett állkapcsaik és karmos mellső ujjaik ősi bélyegeknek számítanak. Körülbelül 85 millió éve hazánk területén ugyancsak előfordultak: a világhírűvé vált iharkúti fauna ősmadarai közül egyelőre a Bauxitornis mindszentyae a legismertebb.

bauxitornis_pecsics_tibor.jpg

Bauxitornis mindszentyae (Pecsics Tibor munkája)

Az, hogy a páratlan lelet végül a kínai Csaocsou városában, a Dexu Institute of Paleontology intézményének falai között kötött ki, nem kevés szerencsét, kitartást és utánajárást, valamint – ami esetünkben valószínűleg a legmeghatározóbb – pénzt kívánt. Hszing elmondása alapján az ehhez hasonló borostyánok olykor több, mint fél millió dollár fejében kerülnek magángyűjtők kezébe. Miután az ilyen párját ritkító kövületek gazdag civilek kollekciójának részévé válnak, azok sajnálatos módon aligha kerülnek többé valódi szakértők szeme elé. Ahogy a tanulmány vezető szerzője elárulta, a tudomására jutott, ősmadarak maradványait magába záró hat burmit mindössze felét írhatták le korábban, a többi ismeretlenek tulajdonában lehet.

A cikk eredetileg 2018. február 06-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrása:

Csöung Csung Tat Facebook-oldala és DeviantArt-profilja

Pecsics Tibor DeviantArt-profilja

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3516416884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása