A Kőzetek Naplója

Észak-Amerikában is élhettek az egzotikus turákók

2021. május 16. - Fejes Valentin

A turákófélék családjában (Musophagidae) gyümölcsevő, közepes termetű madarakat találhatunk, melyek manapság kizárólag Fekete-Afrikában (a kontinens Szaharától délre eső térségében) fordulnak elő. Egy nemrég publikált tanulmány azonban azt igazolhatja, hogy az endemikus, élénk színekben pompázó társaság valaha Észak-Amerika földjén is megvethette a lábát.

amerikai_turakok_fb.jpg

Claire Hamilton fényképe egy sisakos turákóról (Tauraco corythaix)

Dr. Daniel J. Field (Milner Centre for Evolution, University of Bath) és Dr. Allison Ji Hszeang (Swedish Museum of Natural History) közös munkáját a BMC Evolutionary Biology jelentette meg az elmúlt napokban. A szakértők a Foro panarium kivételes állapotában konzerválódott fosszíliáját vették górcső alá, amire még 1982-ben bukkantak rá Wyoming államban, az ország nyugati részén, és az 1990-es években nevezték el hivatalosan. A kövület alaposabb vizsgálatára mégis csak most került sor, ennek során a fosszilis leletanyagot és genetikai adatokat hívtak segítségül. Az eredmények újabb fejleményekre világítottak rá: mint kiderült, az ősmadár a turákófélékhez állhat a legközelebb, bár a csoport meglehetősen korai képviselőjéről beszélhetünk.

a_foro_panarium_megkovesedett_maradvanya_daniel_j_field_and_allison_ji_hszeang.png

A Foro panarium megkövesedett maradványa (fotó: Dr. Daniel J. Field & Dr. Allison Ji Hszeang)

A Foro panarium a kora eocén alatt, hozzávetőlegesen 52 millió éve tengethette mindennapjait, nem sokkal a földtörténeti középkor végét lezáró globális katasztrófát követően. Ismertetőjegyei közül talán a megnyúlt hátsó végtagok a leginkább feltűnőek. „A jelenleg élő turákófélék a lombkoronaszintek lakói, rövid lábaik kitűnő szolgálatot tesznek az ágak megragadásában.” – árulta el Dr. Field. „A tény, miszerint elődeik lábai sokkal hosszabbak voltak az övékhez képest, arra utalhat, hogy a földhözragadt ősök csak valamivel később hódíthatták meg jelenlegi életterüket.”

turakok_elterjedesi_terulete_daniel_j_field_allison_ji_hszeang.jpg

A Foro panarium feltárásának helye és napjaink turákóféléinek előfordulási területe (szemléltető ábra: Dr. Daniel J. Field & Dr. Allison Ji Hszeang)

„Ennek ellenére legalább annyi kérdés vetődött fel, mint amennyit megválaszolhattunk.” – tette hozzá az University of Bath munkatársa. A legégetőbb problémák egyike szinte magától értetődő: miért tűntek el a turákófélék az északi féltekéről, ha egykor ott is elterjedtek? „A dolog hátterében többek között az éghajlatváltozás húzódhat meg, ennek bizonyítása viszont behatóbb kutatásokat igényel a jövőben.”

A cikk eredetileg 2018. június 27-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8716418474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása