A Kőzetek Naplója

Csontropogtató hiénák éltek Kanadában a jégkorszak idején

2021. május 30. - Fejes Valentin

A meglehetősen rossz hírnévnek örvendő hiénafélék (Hyaenidae) képviselőivel manapság egyedül Afrikában vagy Indiában találkozhatunk, ám a földtörténeti múlt során csoportjuk jóval elterjedtebb volt ennél. A kutatók nemrég olyan szenzációs felfedezésről számoltak be az Open Quaternary virtuális hasábjain, mellyel tökéletesen alátámasztják az előbbi kijelentést.

kanadai_hienak_fb.jpg

Mindössze két zápfog állt a szakértők rendelkezésére, amikre régészek bukkantak rá a kanadai Yukon területén, az Old Crow-medence térségében még az 1970-es években. A kövületek egészen a közelmúltig szinte észrevétlenül pihentek a Canadian Museum of Nature (Ottawa, Ontario tartomány) gyűjteményében, mígnem Jack Cseng, a University at Buffalo (New York) munkatársa górcső alá vette a megkövesedett maradványokat.

az_old_crow-medence_duane_froese.jpg

Az Old Crow-medence vidéke (fénykép: Duane Froese)

„Elég volt néhány pillantást vetnem rájuk, és egyből tudtam, hogy a Chasmaporthetes nemzetség tagjaival lesz dolgunk.” – nyilatkozta a gerincesekkel foglalkozó paleontológus, kinek elmondása szerint a ragadozók a Bering-szoroson átkelve juthattak el Ázsiából Észak-Amerika földjére. A szegényes leletanyag korát a szakértők 850 ezer–1,4 millió évesre becsülték.

chasmaporthetes-fog_grant_zazula.jpg

Az egyik előkerült fog (fotó: Grant Zazula)

A farkasok méreteit elérő kanadai őshiénák lábai jelenleg élő rokonaikéhoz képest valamivel hosszabbak voltak, ám életmódjuk alig különbözhetett az övéktől. Erős állkapcsaikkal gond nélkül ropogtathatták el a csontokat, de kisebb falkákba verődve rénszarvasokra vagy lovakra is vadászhattak, sőt, azt sem tartják teljesen kizártnak, hogy néhanapján mamutborjakat ejthettek el.

ket_chasmaporthetes_julius_csotonyi.jpg

Chasmaporthetes-pár (Julius Csotonyi illusztrációja)

A kutyafélék (Borophagus, Xenocyon), valamint az úgynevezett rövidfejű medve (Arctodus) felbukkanásával azonban e húsevők sorsa megpecsételődött. A szakértők elmondása alapján kihalásuk valamikor 500 ezer–egymillió éve következhetett be.

A cikk eredetileg 2019. június 20-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Julius Csotonyi online galériája

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3916423916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása