A Kőzetek Naplója

Gyakoribbak lehettek a növényevő krokodilok, mint gondolnánk

2021. június 01. - Fejes Valentin

A jelenleg élő krokodilok megjelenésében vagy életmódjában alig van különbség: a sokszor hatalmas méreteket elérő félvízi hüllők kivétel nélkül mind ragadozók. Népes táboruk a földtörténeti középkor alatt azonban jóval sokszínűbb volt ennél – ezt a kijelentést látszik alátámasztani a Current Biology által nemrég publikált tanulmány.

novenyevo_krokodilok_fb.jpg

Pakasuchus (illusztráció forrása: Wikimedia)

Keegan Melstrom, a University of Utah munkatársa Dr. Randall Irmis múzeumi kurátor társaságában összesen 146 darab, tizenhat különböző fajtól származó fogat tanulmányozott tüzetesebben. Vizsgálatuk olyan eredménnyel zárult, ami sokakat meglephet: míg egyesek közülük nagy valószínűséggel mindenevők lehettek, addig mások étrendjében kizárólag növények szerepelhettek.

keegan_melstrom_natural_history_museum_of_utah.jpg

A tudományos dolgozat vezető szerzője, Keegan Melstrom a Brachychampsa állkapcsát tartja a kezében, mellette a kutatás során tanulmányozott fogak háromdimenziós nyomtatókkal készített másai (fénykép: Natural History Museum of Utah)

A szakértők elmondása alapján a növényevés legalább háromszor, egymástól teljesen függetlenül alakulhatott ki bizonyos csoportjaik körében. Az őslénykutatók egyéb érdekességeket is elárultak velük kapcsolatban. A körülbelül 105 millió évvel ezelőtt, a középső kréta idején élt Pakasuchus például alaposan meg tudta rágni táplálékát – ugyanezt a képességet a hazánk területén mintegy 85 millió éve előforduló Iharkutosuchus esetében szintén feltételezték.

kihalt_kulonc_krokodilfelek_jorge_antonio_gonzalez.jpg

Néhány kihalt, különc krokodilféle kapott helyet Jorge Antonio González illusztrációján: a ragadozó Notosuchus (balra fent), a mindenevő Armadillosuchus (balra lent), valamint két növényevő, a Chimaerasuchus (jobbra fent) és a Pakasuchus (jobbra lent)

Ezek a meglehetősen bizarr teremtmények körülbelül 135 millió éven át maradtak fenn Földünkön, ám a mezozoikum végétől kezdve csupán húsevő rokonaik fosszíliái kerültek elő. A tudósok egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni a különös jelenség okára.

A cikk eredetileg 2019. július 05-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4016424256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása