A Kőzetek Naplója

Ausztrália területén élt a trilobiták királya

2021. június 02. - Fejes Valentin

A trilobiták (idehaza meghonosodott nevükön: háromkaréjú ősrákok) a földtörténeti ókor egyik legsikeresebb állatcsoportját alkották – mintegy 270 millió éven át népesítették be bolygónkat, és csak a perm-triász határán bekövetkezett Nagy Kihalás következtében tűntek le végleg az élet színpadáról. Többségük egészen apró volt, ám néhányan közülük hatalmas méreteket érhettek el.

redlichia_fb.jpg

A Redlichia rex megkövesedett maradványaira a legkisebb kontinens déli csücskénél elterülő Kenguru-sziget területén bukkantak rá a kambrium idejéből származó, hozzávetőlegesen 500 millió éves kőzetrétegekben. Fosszíliáit a University of Adelaide, valamint a University of New England munkatársai vették nemrég górcső alá.

redlichia_rex_kovulete_university_of_adelaide.jpg

A Redlichia rex fosszíliája (fénykép: University of Adelaide)

Az őslény testének hossza elérte a harminc centimétert, amivel igazi óriásnak számított a maga idejében. Kivételes módon nem csupán a kövületté válás folyamatának rendkívül ellenálló páncél maradt fenn, hanem például a lábak, a csápok és az állat szájszerve is. A Redlichia rex a szakértők elmondása alapján a nála kisebb teremtményekkel táplálkozhatott, rá pedig a mai szemmel nézve eléggé bizarrnak tűnő Anomalocaris vadászhatott.

redlichia_rex_katrina_kenny.jpg

A trilobiták újdonsült királya az aljzaton kutat eleség után (Katrina Kenny illusztrációja)

Az esetről összeállított tanulmány eredményeit a Journal of Systematic Palaeontology tette közzé.

A cikk eredetileg 2019. július 27-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1716424278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása