A Kőzetek Naplója

Feleségéről nevezte el a kutató az új-zélandi ősmadarat

2021. június 06. - Fejes Valentin

A földtörténeti középkor urai, a dinoszauruszok ugyan végleg eltűntek a Föld színéről, örököseik, a madarak a mai napig fennmaradtak.  Dr. Paul Scofield, a Canterbury Museum kurátora munkatársaival egyik korai képviselőjük kövületeit vizsgálta meg alaposabban: csapatával a Papers in Palaeontology által publikált tanulmányban számolt be kutatásuk részleteiről.

protodontopteryx_fb.jpg

Bár a Protodontopteryx ruthae a később élt, 5–6 méteres szárnyfesztávú rokonai mellett valósággal eltörpült (a szakértők elmondása alapján akkora lehetett, mint egy sirály), felfedezése mégis hatalmas jelentőséggel bírt. Ezt megelőzően úgy gondolták, hogy a Pelagornithidae család legelső tagjai kizárólag az északi féltekén fordultak elő, ám a Protodontopteryx megkövesedett maradványait Új-Zélandon, Waipara térségében találták meg. A részleges csontvázra Leigh Love amatőr paleontológus bukkant rá tavaly – az állat faji megnevezése a felesége, Ruth számára állít örök emléket.

dr_paul_scofield_leigh_love_canterbury_museum.jpg

Dr. Paul Scofield és Leigh Love vizsgálják a kövületeket a terepen (fénykép: Canterbury Museum)

protodontopteryx_csore_kozelrol_canterbury_museum.jpg

A Protodontopteryx csőre közelről (fotó: Canterbury Museum)

Az ősmadár a harmadidőszak hajnalán, hozzávetőlegesen 62 millió évvel ezelőtt, a paleocén kor alatt vitorlázott a hullámzó tengerek felett. Csőrét fogakra emlékeztető csontos kinövések szegélyezték, ezek segítségével ragadhatta meg zsákmányát. A tudósok elmondása szerint étlapján főként halak szerepelhettek.

protodontopteryx_ruthae_derek_onley.jpg

Néhány Protodontopteryx száll a magasban (Derek Onley illusztrációja)

A különösen gazdag lelőhely rendkívül ismertté vált az utóbbi időben. Úgy tervezik, hogy a közeljövőben egy kiállítás keretein belül fogják bemutatni a szigetország prehisztorikus múltját az itt feltárt fosszíliák segítségével.

A cikk eredetileg 2019. november 17-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr2016424968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása