A Kőzetek Naplója

230 millió éve vadászott a legősibb ragadozó dinoszaurusz

2021. június 07. - Fejes Valentin

Körülbelül 230 millió évvel ezelőtt, a triász időszakban tengethette mindennapjait a valaha élt legősibb ragadozó dinoszaurusz, melynek megkövesedett maradványait Brazíliában fedezték fel a paleontológusok.

gnathovorax_fb.jpg

Az ország déli részén, Rio Grande do Sul államban bukkantak rá a Gnathovorax cabreirai közel teljesen hiánytalan csontvázára. A párját ritkító kövületeket a Santa Maria-i és a São Paulo-i egyetemek munkatársai vizsgálták meg alaposabban – a különösen jó állapotban fennmaradt koponyáról CT-berendezések segítségével felvételeket készítettek, amik az őslény kiváló érzékeiről árulkodtak.

a_gnathovorax_koponyaja_cristian_pacheco_tarsai.jpg

A Gnathovorax különösen jó állapotban fennmaradt koponyája (fénykép forrása: Cristian Pacheco & társai)

A komputertomográfos vizsgálatok eredményeiből kiindulva a Gnathovorax egyensúlyérzéke jó, látása pedig éles volt. A viszonylag kistermetű dinoszaurusz orrától a farka végéig csupán a háromméteres hosszúságot érhette el. A Herrerasauridae család újonnan leírt képviselője fürge vadász lehetett, áldozatait a növényevő rhynchoszauruszok vagy az emlősökkel távoli rokonságban álló cynodonták közül szemelhette ki.

gnathovorax_marcio_l_castro.jpg

Márcio L. Castro illusztrációja egy portyázó Gnathovoraxról

Az esetről összeállított tanulmányt a PeerJ publikálta, főszerzőként Cristian Pacheco nevét jegyzik.

A cikk eredetileg 2019. december 10-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr7616425026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása