A Kőzetek Naplója

Egykor orrszarvúak és teknősök is éltek a Yukon területén

2021. június 08. - Fejes Valentin

Míg a jégkorszak állataitól (például a gyapjas mamutoktól, a lovaktól vagy az oroszlánoktól) százszámra kerültek elő megkövesedett maradványok a Yukon területéről, addig az ezt megelőző időszakok élővilágáról szinte semmit sem tudtak a bolygónk íratlan múltja iránt érdeklődő tudósok. Ezen a helyzeten változtatott nemrég az a felfedezés, melynek hírét az utóbbi hetekben osztották meg a nagyérdeművel az American Museum Novitates által közzétett tanulmányban.

miocen_yukon_fb.jpg

1973-ban Joan Hodgins tanár diákjaival épp Whitehorse közelében túráztak, amikor néhányan közülük kövületekre lettek figyelmesek egy mára kimerült rézbánya térségében. A fiatalok akkor még aligha sejthették, hogy a harmadidőszakból származó kincseket tartanak a markukban.

yukon_fossziliak_grant_zazula.jpg

Pár maradvány az 1973-as leletanyagból (fotó: Grant Zazula)

A szegényes (kisebb csontokból, páncéltöredékekből és fogakból álló) leletanyagot a Jaelyn Eberle vezette kutatócsoport vette górcső alá. A szakértők elektronmikroszkópos vizsgálatokkal lebbentették fel a fátylat a fosszíliák titkairól. A kissé barátságtalan északnyugat-kanadai környéken a miocén korban, körülbelül 8–9 millió évvel ezelőtt meleg, nedves klíma volt az uralkodó, a vidéket többek között teknősök, szarvasok, illetve tülök nélküli orrszarvúak népesítették be.

harmadidoszaki_yukon_julius_csotonyi.jpg

Miocén életkép a Yukon területén (Julius Csotonyi illusztrációja)

A paleontológusok elmondása szerint valaha időszakos szárazulat kötötte össze Ázsiát az észak-amerikai kontinenssel – a különböző teremtmények az úgynevezett Bering-földhídon keresztülvágtatva vehették birtokba új otthonukat.

A cikk eredetileg 2019. december 14-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Julius Csotonyi online galériája

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr9116425096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása