A Kőzetek Naplója

Kannibalizmusra vetemedtek az éhező dinoszauruszok

2021. június 14. - Fejes Valentin

Hozzávetőlegesen 152 millió évvel ezelőtt, a késő jura idején ínséges idők jártak azokra a dinoszauruszokra, melyek egykor a mai Észak-Amerika középső térségét népesítették be. Hányattatott sorsukról gazdag leletanyag árulkodik, amit legutóbb a Dr. Stephanie K. Drumheller-Horton vezette csapat tanulmányozott tüzetesebben.

kannibal_dinok_fb.jpg

A Colorado állam nyugati felén található Mygatt-Moore területén már 1981 óta folynak ásatások, így az elmúlt évtizedekben szép számban kerültek elő kövületek erről a utahi határhoz közel eső lelőhelyről. A knoxville-i székhelyű Tennessee Egyetem munkatársa, valamint a kollégái által vizsgált csaknem 2400 fosszília némelyikén harapásnyomokra lettek figyelmesek – a növényevőkén kívül a ragadozókhoz tartozó maradványokon is. A megkövesedett csontok tanúbizonysága szerint a vidéken valaha gyakran előforduló Allosaurus rendszeresen falatozhatott elhullott fajtársaiból.

allosaurus-sipcsont_dr_stephanie_k_drumheller-horton.jpg

Allosaurus-fog ütötte lyuk egy Allosaurus sípcsontján (fénykép: Dr. Stephanie K. Drumheller-Horton)

Hogy pontosan mi állhat a dolgok hátterében, az egyelőre vitatott, ám a tudósok elmondása alapján a néhai klíma sajátosságaival hozható összefüggésbe e szokatlan jelenség. Mikor az életet adó itató a száraz időszak beköszöntével teljesen kiszáradt, a környék valóságos földi pokollá vált. A tűző napon hosszú ideig (akár hónapokig) heverő tetemek mágnesként vonzották oda az éhezőket: míg az ügyesebbek bőségesen lakmározhattak a dögök oszlófélben lévő húsából, addig a későn érkezők kénytelenek voltak beérni a kevésbé tápláló részekkel.

marakodo_dinoszauruszok_brian_engh.jpg

Éhes dinoszauruszok marakodnak a kevéske maradék felett (Brian Engh illusztrációja)

Bár a kannibalizmus korántsem ismeretlen az állatok körében, az őslényeknél csak nagyon ritkán lehet hitelt érdemlően bizonyítani – ez a földtörténeti középkor iránt érdeklődő kutatóknak eddig csupán pár húsevő dinoszaurusz kapcsán (lásd például a híres-hírhedt Tyrannosaurus rexet, illetve a Madagaszkáron élt Majungasaurus crenatissimust) sikerült. A paleontológusok közös munkájának eredményeit a PLOS One szakmai folyóirat tette közzé.

A cikk eredetileg 2020. június 08-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

Brian Engh weboldala

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3616426114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása