A Kőzetek Naplója

Ritka dinoszaurusz-maradvány került elő Ausztráliából

2021. június 15. - Fejes Valentin

Egyetlen csigolya – mindössze ennyi maradt fenn attól a mára kihalt állattól, mely a földtörténeti középkor folyamán élt Ausztráliában. A párját ritkító felfedezés részletei a Gondwana Research szakmai folyóiratban láttak napvilágot.

ausztral_elaphroszaurusz_fb.jpg

A ritka kövületre még 2015-ben bukkant rá Jessica Parker, aki annak idején önkéntesként vett részt a Victoria állam területén, Cape Otway térségében szervezett ásatáson. Mint később kiderült, a kora kréta idejéből származó, hozzávetőlegesen 110 millió éves fosszília egy dinoszauruszhoz tartozott, ám a szakértők eredetileg úgy gondolták, hogy ismét egy pteroszaurusz (vagyis repülő őshüllő) megkövesedett maradványával van dolguk.

a_cape_otway_tersegeben_talalt_csigolya_dr_stephen_poropat.jpg

A Cape Otway térségében talált csigolya (fénykép: Dr. Stephen Poropat)

A rejtélyes őslényt a mai napig rendkívül titokzatos, ugyanakkor vitatott helyzetű Elaphrosaurinae alcsalád újabb képviselőjeként tarthatjuk számon. Néhány (fiatal és felnőtt példányokhoz tartozó) koponyájukon végzett vizsgálat alapján a tudósok jól tudják, hogy az elaphroszauruszok miféle drasztikus változáson mentek keresztül: mire teljesen kifejlődtek, elvesztették az összes fogukat, így sokakban talán egy furcsa futómadár benyomását kelthetik a hosszú nyakú, rövid karú, csőrszerű állkapcsokkal rendelkező, könnyű testfelépítésű teremtmények. Valószínűleg mindenevők lehettek.

az_ausztral_elaphroszaurusz_ruairidh_duncan.jpg

Így festhetett a rejtélyes ausztrál dinoszaurusz (Ruairidh Duncan illusztrációja)

Bár Dr. Stephen Poropat, a Swinburne University of Technology paleontológusa nem tartja teljesen kizártnak, hogy ezek a bizarr dinoszauruszok valaha széles körben elterjedtek voltak, az eddig előkerült szegényes leletanyag birtokában csupán három fajukat írták le korábban – az Elaphrosaurus Tanzániából, a Limusaurus Kínából, a Huinculsaurus pedig Argentínából ismert.

A cikk eredetileg 2020. június 28-án jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8416426286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása