A Kőzetek Naplója

Újabb tollas dinoszaurusz kövületeire bukkantak Kínában

2021. június 20. - Fejes Valentin

Egy korábban ismeretlen tollas dinoszaurusz megkövesedett maradványait tárták fel Kínában. A kistermetű húsevő a Jeholornithiformes csoport képviselői közé tartozott.

kompsornis_fb.jpg

A Kompsornis longicaudus közel teljesen hiánytalan csontváza a Csiufotang-formációhoz tartozó kőzetrétegekben maradt fenn az utókor számára. A mai madarakhoz eléggé közel álló ragadozó kezdetlegesnek vélt és modernnek tartott bélyegeket egyaránt magán viselt – bár még mindig hosszú farokkal rendelkezett, a paleontológusok úgy gondolják (többek között a fejlett szegycsont felépítésére hivatkozva), hogy az állat valószínűleg kiválóan repülhetett. A becslések alapján ez a példány ötéves korában pusztulhatott el.

a_kompsornis_csontvaza_dr_hszuszi_vang_tarsai.jpg

A Kompsornis közel teljesen hiánytalan csontváza (fénykép forrása: Dr. Hszüszi Vang & társai)

Mint azt a tudósok elárulták, a Kompsornis az úgynevezett Jehol-bióta egykori életközösségének újabb tagja: a kora kréta idején uralkodó környezetről a Liaoning, illetve Hopej tartományokban talált kövületek mellett a Belső-Mongóliából előkerült fosszíliák is árulkodnak. A gazdag leletanyag tanúbizonysága szerint sokféle dinoszaurusz, különböző pteroszauruszok, valamint néhány korai ősemlős tengette mindennapjait a kiterjedt vidéken körülbelül 120 millió évvel ezelőtt.

kompsornis_ajcsuan_si.jpg

Ajcsüan Si illusztrációja a Kompsornisról

A Dr. Hszüszi Vang (Chinese Academy of Geological Sciences) vezette csapat vizsgálatának további eredményeiről a Journal of Asian Earth Sciences által publikált tanulmányban olvashatunk részletesebben.

A cikk eredetileg 2020. szeptember 12-én jelent meg.

a_kozetek_naploja_kicsi_ammonitesz_75.png

A szöveg forrásai:

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akozeteknaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr9416427766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása